petak, 8. ožujka 2013.

Cimet


Cimet je zacin koji se dobiva od  kore istoimenog drveta. Potiče iz Jugoistočne Azije, uzgaja se na Šri Lanci, Indiji, Bangladešu, Vijetnamu, a najveći dobavljač je Indonezija. Razlikujemo cejlonski cimet i kasija cimet, koji potječe s Burme. Cejlonski je sladak, koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva, vrućih napitaka,nalazimo ga u obliku štapića. Dok Kasija cimet ima oštriji okus i zbog toga ga nalazimo u mljevenom obliku, a koristi se za juhe, umake i variva. U Egipat se uvozio već 2000. prije naše ere. Cimet je dolazio preko Egipta, preko luke u  Aleksandriji, a trgovci su htjeli da drže monopol nad trgovinom ovog začina. Da bi držali monopol nisu otkrivali izvor, tako je nastalo mnogo priča o izvoru ovog mirisnog začina. Prema jednoj priči cimet je dolazio iz Saudijske Arabije, gdje su Cinnamon Ptice kupile cimet iz nepoznatih krajeva da bi pravile svoja gnjezda, a prema drugoj priči, cimet je pokupljen u mreže  na izvoru rijeke Nil, kao na samoj ivici svijeta. U starim vremenima cimet je toliko bio vrijedan da se smatrao kao dobar poklon za monarhe, čak i za bogove.

Nema komentara:

Objavi komentar