srijeda, 13. ožujka 2013.

Klinčić ili klinček

Začin koji ne stoji pod oblokom nego u kuhinji mnogih entuzijasta i ljubitelja hrane. Savršen začin tropskih zemalja, meni izuzetno drag i često ga koristim. Kao i za mnoge začine, tako o klinčiću postoj priče za prevlast. Naime, u 17 stoljeću, nizozemci kao tadašnji kolonisti, krče stabla karanfilovca ne bi li povećali cijenu i stvorili monopol.
Hlapive komponente iz klinčića stimuliraju rad mozga, uklanjaju mentalnu iscrpljenost i umor, stoga ga volim koristiti na sve načine, kuhati, flambirati, piti i pušiti. Ma tko ga ne voli u kuhanom vinu, taj ni ne zna kakvu aromu ima u Dalmatinskoj pašticadi, mnogim raznim jelima od mesa i divljači, ili u kombinaciji s voćem, posebo s jabukama i kruškama. Inspiritativno djelujući, spojio sam ga s bananom, također tropskom namirnicom, te sam ostao oduševljen (http://gastrokult.blogspot.com/2013/03/banane-flambirane-s-domacom-sljivovicom.html). Znam ga dobro istući u mužaru dok ne postane prah, takvog uvijek imam u zalihi.
U svakom slučaju, klinčić je poseban začin koji pridonosi oplemenjivanju raznih jela od mesa, divljači, juha, umaka i kolača. Svakako ga upoznajte i koristite u vašoj kuhinji.

Nema komentara:

Objavi komentar