subota, 16. ožujka 2013.

Ramen

je klasična Japanska kulturna ikona gastronomije, definitivno.  Način jedenja juhe sa štapićima (hashi) zaista zvuči nevjerovatno i nepoznato, koliko i njihove namirnice, umaci, začini i razna tradicionalna jela. No sva sreća, današnji zapad sve više poprima njihovu gastronomsku kulturu, zahvaljujući dostupnosti namirnica na policama boljih trgovačkih lanaca. Ramen se sastoji od dvaju glavnih sastojaka, juhe i tjestenine. Osim tjestenine, u juhama je kategorički podijeljen na svinjetinu, piletinu, soju, miso i riblju juhu. Spajanjem tih dvaju glavnih sastojaka otvara mogućnosti za razne varijacije široko kategorizirane.
Što se tiče japanske kuhinje, kod nas postoji par restorana koji su jako dobri, a svoju ponudu temelje isključivo na sushiju i sashimiju, tempurama i wokovima visokih cijena. Mislim da kod nas itekako nedostaju lokali sličnog tipa, ali gdje se može pojesti nešto sasvim ukusno, neobično i za prihvatljivu cijenu. Ako ne, onda barem neki koncepti fusion fooda. Pa zar ne bi bilo fora pojesti ramen od juhe jadranskog brancina sa  školjkama, inćunima uz malo maslinovog ulja i par kapi limunovog soka, umjesto soje?

Nema komentara:

Objavi komentar