utorak, 26. ožujka 2013.

Uskršnja pinca





Vrijeme pripreme: 2 sata
Broj pinci: 1 kom

Sastojci:

  • 150 gr glatkog brašna
  • 100 gr oštrog brašna
  • 1/3 kvasca
  • 3 dcl mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 jušna žlica šećera
  • 1 čajna žličica soli
  • 100 gr maslaca
  • 100 gr grožđica
  • 50 gr suhih smokava
  • 1 limun
  • 1 naranča
  • 0.5 dcl rakije
  • šećer u prahu
Postupak:

Narežite suhe smokve te ih skupa sa grožđicama namočite u rakiji.
Prosijte glatko brašno, dodajte oštro, jedno jaje, kvasac, žlicu šećera, žličicu soli, limunovu i narančinu koricu, grožđice i smokve, rastopljeni maslac i toplo mlijeko. Zamijesite tijesto mekše konzistencije( da ne bude previše tvrdo), pokrijte ga i pustite da se diže na toplom mjestu. 
Kad se tijesto nadigne, ponovno ga zamijesite i stavite u pleh prekriven papirom za pečenje. Ponovno ga pustite 20-ak minuta da se nadigne. Premažite ga žumanjcem, zarežite nožem i stavite je peći u zagrijanu pećnicu 60 min na 170 stupnjeva, na najnižu etažu. Drvenim štapićem probodite tijesto prilikom pečenja, kako bi provijerili da li je pečeno. Kad je pinca gotova, izvadite je van i za visoki sjaj premažite je smjesom od šećera u prahu i vode. Poželjno je da za vrijeme hlađenja bude pokrivena krpom, da se para zadrži u samoj pinci kako bi ostala mekana i sočna.


Dobar tek.

Nema komentara:

Objavi komentar