nedjelja, 23. lipnja 2013.

Fažoli sa mrkvom i mladim krumpirom

 Jelo koje me definitivno uvijek vrati u sparne i vruće dane, poput ovih koji nas prate zadnjih dana, su fažoli sa mrkvom i mladim krumpirom. Osim toga, jelo je zdravo, na žlicu i prija još prije podne.
     Nije prošlo ljeto, da se ne probaju sve moguće varijante fažola u kombinaciji sa povrćem, a može na salatu koja je uvijek oplemenjena mladim lukom, lukom (češnjakom) i maslinovim uljem.
Ljetna, lagana jela, pa i ...fažola, krojena su kulturom prehrane podneblja u kojem sam odrastao, naprosto jer prvim danima početkom ljeta, sazriju plodovi uzgoja povrtlarskih kultura i voća. Tako su nastajali izvrsni recepti u kojima i dandanas uživamo. 
Mala tajna recepta je dodati par kapi kvasine oliti vinskog octa, pri samom kraju kuhanja.
Živili







Broj osoba: 4 osobe
Vrijeme pripreme: 1 sat


Sastojci:
  • 500 gr fažola
  • 300 gr mladog krumpira
  • 200 gr mrkve
  • malo pasirane rajčice- pasate
  • crveni luk
  • češnjak
  • pršut, panceta ili dimljeni vrat
  • malo kvasine/vinskog octa
  • kopar, lovor list
  •  maslinovo ulje
  • sol, papar, malo ljute paprike

Postupak:

Sve na hladno znači naliti 1/2 litre vode i dodavati sastojke kako ih čistite, držeći se redoslijeda: crveni luk, češnjak, mrkva, krumpir, maslinovo ulje i lovor list. Pustite da kuha, a za to vrijeme... nasjeckajte na kocke komade pršuta, pancete ili dimljene vratine (pršut i pancetu obavezno prokuhati, kako bi pustili slanoću), i ubacite u lonac.
Kad je krumpir popustio, dodajte mahune i malo pasirane rajčice tj. "pasate". Dozačinite i pustite da kuha dok mahune ne omekšaju. Za sami kraj dodajte par kapi kvasine (vinskog octa) i poslužite.


Dobar tek


Nema komentara:

Objavi komentar