četvrtak, 13. lipnja 2013.

Istarska maneštra

Jedna od asocijacija proljetnih jela je svakako maneštra, jelo koje na prvi pogled nalikuje talijanskoj juhi minestrone. No način pripreme i namirnice koje oplemenjuju to izvrsno jelo svakako su zapisane u recepturi načina života stanovnika pojedinih regija, duž Jadrana, čineći ga autohtonim. Pun lonac povrća i neodoljivi mirisi koji se prožimaju kuhinjom, svakako morate doživjeti, osim toga maneštra je vrlo zdrav obrok koji može razveseliti i najmlađe.
Dolaskom na stanciju Negričani, nedaleko od Vodnjana, imao sam priliku saznati male tajne u pripremi istarske maneštre, zapravo kad se malo bolje prisjetim, to je i prvo jelo koje sam pojeo na tom prekrasnom imanju.
Istrijanima je maneštra kultni obrok koji se nađe na stolu jedanput tjedno. No jede se barem dva dana, jer se kuha uvijek u većim količinama. I vjerujte, sutradan je još bolja, ako ostane. Uz maneštru se pije vino iz bukalete, najčešće sorte teran. Otvara mnoge teze i često se diskutira za stolom čija je bolja, pa se tako zna čuti ...moja nona kuha najbolju maneštru. :-)

Osim povrća koje je glavni sastojak u pripremi maneštre, može se dodati kost od pršuta ( kojeg je prethodno dobro prokuhati, kako bi se eliminirala slanoća)  ili suhi svinjski/goveđi jezik. Proučavajući izvorne stare recepte od maneštri, zaključio sam da je glavna komponenta koja oplemenjuje to jelo, pešt. Kako u to vrijeme  nije bilo mesa u izobilju, pešt je bio jedini mesni dio maneštre. Priprema se od pancete, češnjaka i peršina, koji se sitno sitno nasjeckaju, pomiješaju i dodaju maneštri. Fenomenalno :-)
Pokušavajući opisati doživljaj koji sam osjetio kod istrijana u pripremi maneštre, teško mi je naći prave riječi. Stoga da ne kvarim sjećanja na te lijepe trenutke, nudim Vam recept. :-)


 Priprema: sat i pol
Broj osoba: 4 osobe

Sastojci:

  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 100 gr suhog graha
  • 4 krumpira
  • 100 gr slanutka
  • 4 rajčice
  • 1 koromač
  • maslinovo ulje, lovor list, sol, papar i bijelo vino
Za pešt:
  • 100 gr pancete
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 vezica peršina
Postupak:
Dobro je napraviti prethodno pripremu. Grah i slanutak namočite u vodi preko noći ili par sati prije. Rajčicu ogulite i nasjeckajte, a sve ostalo povrće očistite i nasjeckajte na kockice 1.5x1.5. U lonac hladne vode dodajte nasjeckani crveni luk i češnjak, zatim grah, slanutak, mrkvu i koromač. Kad zakuha, dodajte oguljenu rajčicu nasjeckanu na kockice i začinite sa soli i paprom, lovorovim listom i maslinovim uljem. Smanjite vatru, poklopite i pustite da kuha. Nakon sat vremena, dodajte krumpir nasjeckan na kockice i pešt. Za pripremu pešta dobro nasjeckajte i pomiješajte pancetu, češnjak i peršin, dodajte u lonac. Kuhajte još pola sata i Vaša maneštra je spremna za serviranje.

P.S. Ako želite smanjiti vrijeme kuhanja, svježe povrće zamijenite konzerviranim.

Dobar tek.

Nema komentara:

Objavi komentar