subota, 27. srpnja 2013.

BEZGLUTENSKI CHEESECAKE S MALINAMA I PISTACIJAMA

Svoje obećanje, da će se na Gastrokultu objavljivati recepti za bezglutensku populaciju, ispunjavam s predobrim receptom koji je preuzet sa portala http://www.gastro.hr/, tj. objavljen od strane kolegice Matejke iz Gastrosfere. Gastrosfera je inače zajednica bloggera koji svoju ljubav prema hrani izražavaju kroz fotografiju i pisanje, uz veliku potporu spomenutog portala. Matejka održava vlastiti blog http://life-tastes-like-chocolate.blogspot.com/ koji je vrlo zanimljiv i nudi jako dobre recepte.


Torta promjera 24 cm 
8 porcija 

Vrijeme pripreme: 
15 min + 35 minuta za pečenje 

Brownie baza: 
  • 200 g tamne čokolade
  • 160 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 40 g muscovado šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • jaja srednje veličine
  • 120 g mljevenih badema
  • 60 g oljuštenih pistacija (oko 130 g neoljuštenih)

Cheesecake preljev: 
  • 200 g kremastog sira ili skute
  • 50 g šećera
  • jaje
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • ribana korica pola limete ili limuna
  • 100 g malina

Priprema:
  1. U dubljoj zdjeli na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte šećere, sol i vaniliju pa dobro promiješajte.
  2. Zatim umiješajte jaja koja ste prethodno umutili. Sve zajedno dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Bademe prosijte kroz sito kako biste se riješili prevelikih komadića i umiješajte u smjesu, a na kraju dodajte grubo nasjeckane pistacije.
  4. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, pazeći da papir viri preko rubova kalupa. Ulijte smjesu od čokolade.
  5. Sve sastojke osim malina pomiješajte i prelijte preko brownie baze. Vrhom noža prođite po površini torte kako biste na nekim dijelovima pomiješali gornji i donji sloj. Utisnite maline tako da samo malim dijelom ostanu viriti iz kolača.
  6. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite tortu oko 35 minuta. Površina taman treba početi tamniti, a u sredini kolač i dalje treba biti mekan (nema smisla da čačkalicom probavate je li torta gotova jer ona mora ostati 'gnjecava' u sredini).
  7. Kad se ohladi, izvadite je iz kalupa (za to služi onaj papir koji viri iz kalupa) i skinite papir. Tortu poslužite dobro ohlađenu.
 
Dobar tek!




Nema komentara:

Objavi komentar