četvrtak, 25. srpnja 2013.

Bolognese, paštašuta ili "manistra u suvo"

Odrastajući u Dalmaciji, ljeta su mi uvijek bila najvažniji dio godine. Početak školskih ferija, dolazak prijatelja kod svojih nona, druženja, kupanja i očijukanja stvarala su nova poznanstva i prve simpatije. Vrijeme ručka bilo je točno u podne, tad smo svi morali biti za stolom. U tri kuće bilo nas je desetero djece, naši stari su tu već tridesetak godina i svi smo bili ka jedna familija. Prije ručka, znali smo se priupitat šta se kod koga kuha, ne bi li se svi ugurali za jedan stol, dok je starima bilo važno samo da dobro pojedemo kako bi imali snage za ostatak dana provesti na kupanje i razbibrigu.
Jedno od jela koje smo svi obožavali je bolognez ili kako se u Dalmaciji zna reć "paštašuta" ili "manistra u suvo". To su sve izvedenice talijanskog famoznog umaka od mljevenog mesa i pamidora pomišanih sa tjesteninom. Pa tako paštašuta znači jelo sa začinjenom tjesteninom dok manistra označava makarone, pene sa mesom. 
Koliko su umak bolognese, "paštašuta" ili "manistra u suvo" utkani u kulturu prehrane Dalmacije svjedoči i prizor iz filma "Kako je počeo rat na mom otoku", kada žena Lucija zove svoga muža Aleksu, da se vrati doma jer mu je skuhala paštašutu. 
Mnoga lita su prošla, naši stari počinili, a ni mi nismo više dica. Ferije su izblidile, mularija se razišla, ostala su samo sićanja  i onaj isti vonj prožet kužinom koji me uvik vraća u te lipe dane ditinstva.  

Umak bolognese

Vrijeme pripreme: 45 minuta
Broj osoba: 4 osobe

Sastojci:
  • 200 gr mljevenog junećeg buta
  • 400 gr mljevenog svinjskog buta
  • 500 gr pasirane rajčice
  • 1 crveni luk
  • 2 mrkve
  • 2 dcl bijelog vina
  • češnjak
  • sol, papar, lovor list
  • origano ili bosiljak
Postupak:

- Na maslinovom ulju lagano prepržite sitno sjeckani crveni luk sa par listića lovora.- Dodajte naribanu mrkvu i sve dobro prepržite dok se mrkva i luk ne sjedine.- Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak i mljeveno meso. Prilikom dodavanja, meso je potrebno kuhačom mješati kako bi se razbili komadi, tj. da bi se meso usitnilo.
Kad se sve to dobro preprži, podlijet s bijelim vinom i pustite da iskuha. Kad vino iskuha dodajte pasiranu rajčicu i sve dobro promiješajte i kuhajte 2-3 minute. Zatim podlijte sa goveđim temeljcem, začinite i pustite da kuha narednih 30-35 minuta na laganoj vatri, uz postepeno dolijevanje temeljca.Umak možete poslužiti sa raznom tjesteninom, poput špageta, peneta, fusila itd. Ako želite izvornu pripremu bolognesea, pasiranu rajčicu zamijenite svježom. Tako da rajčici zarežete kožicu i uronite ju u kipuću vodu ( koja vam kasnije može poslužiti za kuhanje tjestenine) sve 10 sekundi. Izvadite rajčicu, ogulite kožicu i izmiksajte je u blenderu.

Dobar tek

Nema komentara:

Objavi komentar