srijeda, 10. srpnja 2013.

Šalša od pamidori

Namirnica koja obilježava ljetni dio godine i veseli svojim izgledom i okusom ljubitelje hrane, je zasigurno rajčica ili pomidor. U mediternaskoj kulturi prehrane vrlo je cijenjena i rasprostranjena u mnogim jelima. Specifičnim okusom i bogatom primjenom u kulinarstvu, rajčica stvara lepezu tradicionalnih jela i još više industrijskih proizvoda koji su dostupni širom svijeta.
Povijest rajčice seže još iz vremena južnoameričkih Indijanaca, koji su prvi uzgojili pitomu rajčicu. Zahvaljujući svojim izgledom, bojom i teksturom, rajčica se smatrala simbolom krvi, te je po vjerovanjima Inka, prvi bog oplodio žene.
Jedrenjacima, bogatstvo indijanskih država stiže u Europu povratkom Španjolskih okupatora iz opustošenih drevnih civilizacija Inka, Maja i Azteka.
Šireći se Europom, obnavljala je jelovnike mnogih naroda, mijenjajući pripremu svakodnevnih jela. Talijani su je među prvima prisvojili na račun svoje kuhinje, koja je u to vrijeme bila znatno razvijena i utkana u njihovu kulturu življenja. No zahvaljujući utjecaju Dubrovačke republike na karti Sredozemlja, rajčica je dospjela i na naše prostore.
Prvo i najpoznatije jelo od rajčice je svakako šalša. I danas se osjeti razlika u okusu i pripremi šalše između južnog Jadrana, koji je bio pod utjecajem Dubrovačke republike i sjevernog Jadrana koji je spadao pod Mletačku vlast. U dubrovačku šalšu se stavlja kapula (crveni luk) dok u dalmatinsku ide samo luk (češnjak).
Povijest rajčice i utjecaj na razvoj mnogih kuhinja, najbolje je opisao naš kuharski kanconijer i guru Veljko Barbieri. Pa ako Vas zanima malo više, istražite.... dok se na špaheru šalša krčka.
Dubrovačka šalša

Na maslinovu ulju kratko propirjajte isjeckanu kapulu, luk i petrusimul, pa dodajte oguljene pomidore i sve dugo kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne dobijete gusti umak. Posolite, popaprite i zasladite žličicom šećera.
Ako želite nadograditi šalšu, dodajte nasjeckanu pancetu ili slane inćune.

Nema komentara:

Objavi komentar