četvrtak, 1. kolovoza 2013.

Srdele su slane, vino rumeno

Po ko zna koji put u svojoj glavi gledam istu sliku, sliku koja pamti okuse djetinstva začinjene krupnom soli, maslinovim uljem i mirisnim travama. Srdela je za mene kraljica plave ribe, fantastična, friška mala ribica koja priča stotinu jezika kao i načina na kojih se može pripremiti. Duž cijelog Jadrana, nema pučke fešte na kojoj se ne nudi srdela, pomalo simbolički i besmrtno taži glad svih gladnih, oli riba oli ljudi, zalijevajući vinom slana suha grla, poput starih Grka i njihovog boga Dioniza.
Pa ipak, sva ta gastronomska pustolovina kobaltnosrebrne ribice zauzima istaknuto mjesto u cjelokupnoj povijesti naše obale, zapisane u dragocjenim kuharicama ili naslijeđene od naših nona. Prženje i pečenje, zamatanje i nadjevanje, ističe grčko i rimsko korijenje u dodavanju mirisnih trava, pinjola i suhih grožđica, a način same pripreme kroji izvorno apulijsko, mletačko, dalmatinsko jelo.
Pjesma kaže, srdele su slane, vino rumeno, običaje naše stare štujemo.... Stoga Vam nudim dva stara izvorna recepta:

Srdele u košuljici mirisnih trava




Vrijeme pripreme: 25 minuta
Broj osoba: 2 osobe


SASTOJCI:
  • pola kile svježih srdela
  • mirisne trave ( ružmarin, bosiljak, kopar )
  • krušne mrvice
  • 2 rajčice
  • 100 gr rikule
  • 1 limun
  • sol, maslinovo ulje

POSTUPAK:

Srdele pod mlazom hladne vode očistite i rastovorite poput knjige, tako da joj izvučete kost. Stavite srdele na papirnati ubrus i posolite. Nasjeckajte mirisne trave i pomiješajte sa krušnim mrvicama. Srdele uvaljajte u krušne mrvice i pržite u ulju dok ne dobiju finu rumenu boju. Poslužite ih sa rajčicom i rikulom.



Zapečene srdele sa pinjolima i mirisnim travama


Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4 osobe

SASTOJCI:
  • 1 kg svježih srdela
  • 2 rajčice
  • 1 crveni luk sitno nasjeckan
  • češanj češnjaka
  • šaka pinjola
  • mirisne trave
  • 1 limun
  • sol, papar, maslinovo ulje

POSTUPAK:

Zarežite rajčice i potopite ih u vrelu vodu, kako bi ogulili koricu i sitno je nasjeckali. Srdele očistite kao u prethodnom receptu, posloite i stavite na papirnati ubrus.
Na maslinovom ulju prepržite crveni luk, dodajte češnjak, pinjole i rajčice, dobro prepržite, pa dodajte krušne mrvice i koricu limuna. Začinite sa soli i paprom, te iscjedite limun kojeg ste naribali i dodajte nasjeckane mirisne trvae. Pustite da se malo prohladi. 
Jedan dio smjese stavite u zdjelu u kojoj ćete zapeći srdele, a sa drugim dijelom smjese, punite srdele i slažite u posudu. Prelijte maslinovim uljem i zapecite na najvišoj temperaturi u već zagrijanoj pećnici 8 - 10 minuta.

Dobar tek




Nema komentara:

Objavi komentar