srijeda, 25. rujna 2013.

MOSTAR - grad orijentalne kuhinje

Vrijeme godišnjeg odmora proveo sam u svojoj rodnoj Neretvi, koja je od uvijek zbog svog geološkog položaja bila susretište trgovačkih puteva, kojima su prohodili sol, žito, riža i ostale živežne namirnice, putujući prema Splitu, Dubrovniku i unutrašnjosti Bosne. Na tom putu prema unutrašnjosti, prva stanica bila je Mostar, grad koji sam poželio posjetiti i doživjeti na neki sasvim drugi način.
I zaista, ostao sam oduševljen tim drevnim starim gradom, koji unatoč ratnim stradavanjima, kroz povijest i pa danas pruža sigurno utočište prolaznicima, koji žele osjetiti strasti orijenta začinjenim velikom dozom multikulture, koja u svojoj cjelini predstavlja jednu važnu gastronomsku meku zapadne Hercegovine.
Sve vrvi turistima koji žele vidjeti taj stari most koji simbolizira kontinuitet života i spaja dalekoistočnu i mediteransku kuhinju, sačinjenu prirodnim aromama i ukusnim sastojcima. Stoga ne čudi da je taj stari dio grada pod UNESCO-vom zaštitom.

Jezgra Starog grada ispunjena je malim uličnim lokalima iz kojih se prožimaju mirisi tradicionalnih jela poput Begove čorbe, Hercegove sablje, dolmi ( sarmice od lišća vinove loze ), janjetine pripremljene na razne načine, izvornih ćevapčića i šiš čevapćića, praćeni najboljim desertima i slatkišima poput svima poznate baklave, ratluka, lokme, helve i raznih muhaleba ( mliječni deserti) aromatizirani ružinom vodicom.



Ali i suvenirnicama koje nude tradicionalne nakite i dekore popraćene nošnjama koje nose mlade žene. Sve to skupa čini jednu predivnu sliku grada koji svoju ljepotu krije upravo u gastronomskoj ponudi, običajima i kulturnoj različitosti života, koji teče poput rijeke ispod Starog mosta.
.





KADAIF

SASTOJCI:
·         150 gr maslaca
·         300 gr tankih rezanaca
·         150 gr mljevenih oraha
·         50 gr grožđica
·         1 limun
Za sirup:
·         300 gr šećera
·         0.5 L vode
·         1 vanilia šećer
·         1 limun

PRIPREMA:
·         Namazati pleh maslacom, te ravnomjerno staviti sloj rezanaca, posuti mljevenim orasima, grožđicama i koricom limuna.
·         Nastaviti slagati dalje istim postupkom dok se sastojci ne potroše.
·         Preliti limunovim sokom i staviti u zagrijanu pećnicu 15ak minuta dok se ne poprimi fina zlatna boja.
·         U proključalu vodu dodati šećer, vanilia šećer i limun na ploške, kuhati dok sirup ne dobije finu glatku teksturu.
·         Pečeni kadaif prelijte sirupom i ostavite da se hladi najmanje 24 sata, kako bi se okusi proželi i dobili savršen kadaif koji možete poslužiti sa jogurtom.






RATLUK LOKUM od ruže


SASTOJCI:
·         1 i pol litra vode
·         1 kg šećera
·         200 gr Gustina (škrobnog brašna)
·         1 limun
·         10 ml koncentrata od ruže
·         Šećer u prahu
PRIPREMA:
·         U lonac staviti 1 litar vode, 1 kilogram šećera i limun na ploške, pustiti da prokuha, smanjiti vatru i kuhati do sat vremena dok se ne učini fini sirup.
·         U ostalih pola litra vode zamutiti gustin i dodati aromu ruže ili bilo koju drugu, ako želite.
·         Iz sirupa izvaditi limun i dodati smjesu sa gustinom. Na laganoj vatri mješati dok se ne zgusne.
·         Izliti u kalup i pustiti da se ohladi.
·         Kad se rahat lokum ohladi, izrezati ga na kocke i uvaljati u šećer u prahu.

Janjeće pljeskavice sa pilavom (šiš kofte)

Broj osoba: 4 osobe
SASTOJCI:
Za pilav:
·         450 gr riže dugog zrna
·         1 crveni luk
·         100 gr suhih grožđica
·         50 gr listića badema
·         1 dcl suncokretovog ulja
·         1 žličica vegete

Za janjeće pljeskavice:
·         500 gr mljevenog janjećeg buta
·         Sol, papar
·         1 žlica mljevene crvene paprike
·         50 gr sjemenki sezama
·         1 žlica suncokretovog ulja
PRIPREMA:
·         Na suncukretovom ulju, na laganoj vatri pržiti crveni luk nasjeckan na polumjesece.
·         Kad luk poprimi finu zlatnu boju, dodajte suhe grožđice i listiće badema
·         Sve skupa prepržiti i pomiješati, te dodati već skuhanu rižu dugog zrna.
·         Dobro promiješajte i prepržite još kratko i začinite sa jednom žličicom vegete.
·         Janjeće meso začinite sa soli i paprom te dobro izmješajte.
·         Napravite male pljeskavice, uvaljajte u sjemenke sezama koje je potrebno prije stući u mužaru, i stavite pržiti na suncokretovom ulju.
·         Na laganoj vatri pržite ih tri minuta sa jedne i tri minuta sa druge strane.

·          

1 komentar:

  1. Odličan post! A tek rahat! Mislim da bih mogla isprobati recept.

    OdgovoriIzbriši