srijeda, 9. listopada 2013.

Losos na cedrovini

Već se dugo pripremam da vam predstavim jednu vrlo zanimljivu gastronomsku priču, koja poput bajke svoju radnju započinje u zemlji  lososa, bakalara, rakova, divljači i drugih darova majke prirode. No zahvaljujući starosjediocima indijancima i eskimima, te njihovom načinu života kakav su zatekli razni doseljenici donoseći sa sobom svoje prehrambene navike, formirana je bogata gastronomska ponuda Kanade.
Kanada je zemlja mora, jezera i šuma, stoga im je glavna namirnica losos koji obitava u moru, rijekama i jezerima u kojima se mrijesti. Indijanci su razvijali riječni lov na lososa kao i vještine obrade drva cedrovine. Zahvaljujući njima, nastao je fantastičan način pripremanja lososa, koji je nama skoro nepoznat.
Imam čast pričat, probat pa pisat o načinu pripreme koje rezultira predobrim okusom lososa prožetim mirisom cedrovine, koja me na prvi mah podsjeća na dalmatinsku smreku (žar. smrič). Stoga se nadam da ću ovim postom zaintegrirati mnoge gastroljupce, a možda na neki način pridonijeti razvoju ponude na hrvatskoj gastrosceni, pa makar u nekoj dobroj fuziji. Da umjesto lososa bude file orade, zubatca, brancina ili komad boškarina.
Losos na cedrovini je specijalitet kanađana koji se priprema u znak dobrodošlice i dobrog druženja. Najčešće pripreman na žaru, no može biti jako ukusan i u pećnici, baš onako kako ću vam detaljno opisati u nastavku.
Cedrovina na kojoj se priprema losos je suhi komad drveta, koji je potrebno namočiti najmanje sat vremena u tekućini. Sve ovisi o željenom ukusu, stoga cedrovinu možete namočiti u limunovom soku, bijelom vinu ili možda pivu ako pripremate meso.
Nakon što se cedrovina dobro namočila u tekućini premaže se maslinovim uljem, doda se malo krupne morske soli i garnišing po želji, limun, češnjak, ružmarin, kopar i sl.



Na pripremljenu cedrovinu stavlja se losos ili neki drugi file ribe, kožom prema dolje. Losos se premaže maslinovim uljem i začini krupnom morskom soli.



Stavlja se peći u dobro zagrijanu pećnicu svega 15-20 minuta na 220 stupnjeva. Prilikom pečenja širit će se nevjerovatno ugodan miris cedrovine, koji će profinjeni komad lososa prisvojiti u svoje okuse.



Dok se cedrovina odmara u bijelom vinu ili nekoj drugoj tekućini, možete pripremiti prilog od krumpira i mrkve, te staviti peći 20 minuta prije nego stavite peći lososa. U tom slučaju pečete istodobno losos i prilog, tempirajući da bude gotovo u isto vrijeme.





Dobar tek

P.S. Ako ste zainteresirani za pripremanje lososa na cedrovini, a nemate cedrovinu, možete se javiti na moj e-mail kako bih vam pomogao.

Nema komentara:

Objavi komentar