ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Pileća rolada Delphine


Izvedba ovog, pa mogu reći autorskog jela, leži u klasicima francuskog kulinarstva. Nisam izmislio toplu vodu, ali nakon sedam noćnih smjena, smogao sam snage obaviti kupnju namirnica na placu i uputiti se doma pripremiti ovo zaista fantastično jelo koje svoje ime nosi po supruzi poznatog francuskog kuhara Escoffiera. 
On je najpoznatiji kuhar koji je pomakao granice kulinarstva i ostavio u naslijeđe mnoge tehnike i recepte koje i danas poznajemo. No zanimljivo je reći da u svojoj bogatoj karijeri, kuhajući za mnoge poznate i utjecajne ljude tog vremena, nije napravio jelo po imenu svoje supruge. Upravo čitam neke njegove radove,  i moram priznat da sam emocionalno razdražljiv, totalno me zaokupirao svojom životnom pričom, možda je i to razlog zašto ovo jelo nosi ime Dalphine. No da ne duljim, za pripremu ovog jela potrebni su nam znanje i vještina kao i mnogo vremena.


Prvi korak pripreme je otkoščavanje pileta. Za to vam je potreban dobar i oštar nož kojim ćete pile otkostiti kroz sljedeće korake:
  1. Iščašite svaku nogu pileta prelomivši je u zglobu, te pažljivo otklonite vratnu kost tzv. jadac.
  2. Položite pile na dasku tako da prsima bude okrenuta nadolje i prorežite  niz središte kralježnice.
  3. Krećući od prednje strane prema straga, pažljivo zgulite meso s jedne strane kralježnice, zarezujući pile kako biste oslobodili prsni koš.
  4. Ponovite postupak na drugoj strani kralješnice, pazeći da ne probijete kožu. Povucite rebra i kralježnicu kako bi ih odvojili od mesa.
  5. Zgulite meso sa svake butne kosti i odrežite kost u zglobu kuka. Zgulite sve meso s krila do prvog zgloba
  6. Odrežite tetivu iz svakog fileta i prsa. Rastucite batićem za meso i pile je spremno za nadjevanje i zamatanje.
Kosti pileta iskoristite kao temeljac.


SASTOJCI:
  • 1 otkoščeno pile
  • 250 g šampinjona
  • 100 g pršuta
  • 100 g sira
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 crvena luka
  • 2 mrkve
  • 1 češnjak
  • 1 jaje
  • 1 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • origano
  • sol, papar

Vrijeme pripreme: 2 sata
Broj osoba: 4 osobe


POSTUPAK:

  • Na maslinovom ulju prepržite crveni luk, dodajte pršut, pa šampinjone nasjeckane na kockice. Pržite dok tekućina ne ispari, podlijte vinom i začinite sa soli, paprom i origanom. Kad vino iskuha, smjesu stavite sa strane da se ohladi.
  • Kad se smjesa ohladila dodajte krušne mrvice, nariban sir i jaje. Sve dobro izmješajte.
  • Otkošćeno pile zasolite i popaprite te nadjenite sa smjesom. Zarolajte i zavežite konopcem za pečenje.
  • Stavite ga u pleh na kolutiće narezan luk, mrkvu i češnjak.
  • Stavite peći sat vremena u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Svako 20 minuta podlijte sa pilećim temeljcem, koji će vam sa sokovima od pečenja poslužiti kao izvrstan svijetli umak.
Dobar tek

Nema komentara:

Objavi komentar