petak, 1. studenoga 2013.

Teleća jetrica na češnjaku


Jetrica kao jedan od unutrašnjih organa živežnih namirnica spada u kategoriju iznutrica. Upravo taj naziv i pomisao kod većine ljudi stvara osjećaj odbijanja i nekonzumiranja istoimene namirnice. No to je jedan od razloga zašto sam se odlučio na objavu, ove fantastično pripremljene namirnice koju obožavam jesti, kao i sve ostale iznutrice.
U vrijeme tehnologije i dostupnosti namirnica na tržištu, među mlađim generacijama ovo jelo nije na popisu svakodnevnih jelovnika. No unatoč tomu, jetrica predstavlja najpoznatiju i najiskorišteniju namirnicu u prehrani stanovništva što svoje korijene vuče iz daleke prošlosti. Naime, u regionalnim područjima nije bilo domaćinstva bez "blaga". Kad bi došlo vrijeme za obradu mesa, zbog teških životnih uvjeta, iskorištavao se svaki dio životinje. Tako su iznutrice pomalo simbolički predstavljale hedonistički pristup gastronomiji stvarajući kultna autohtona jela. Pa tako se još danas na otoku Braču u mjestu Dol, priprema vitalac (janjeće iznutrice na ražnju, omotane janjećom maramicom).
Meso jetrica posjeduje visoku nutritivnu vrijednost. Dobar su izvor željeza, fosfora, vitamina A i B12, osim toga meso je vrlo jeftino i može se pripremati na razne načine. No, prilikom kupnje, najbitnije je prepoznati dobru i svježu jetricu koja mora biti žarkocrvene boje, vlažna i elastična.
Od teleće jetrice možete raditi paštete, pjenice i terine. Možete ju prepržiti na crvenom luku uz malo soka od rajčice i dobit ćete alla Veneciana. A možete ju prepržiti uz malo češnjaka i bijelog vina i dobit ćete savršen obrok koji će zadovoljiti sve Vaše dnevne unose nutritivnih vrijednosti, uz pristojnu potrošnju i očuvanje onog još malo ostalog u sebi, hedonizma uz čašu crnog vina. Stoga, vodeći se pravcem MANJE JE VIŠE, predstavljam Vam jedan odličan recept.

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Broj osoba: 4 osobe

SASTOJCI:
  • 1 kg teleće jetrice
  • 0.5 dcl maslinovog ulja
  • 1 dcl bijelog vina
  • 3 režnja češnjaka
  • peršin
  • sol, papar
POSTUPAK:

  • Jetricu dobro obradite tako da je očistite od žila i žilica, narežite na šnite i svaku šnitu malo zarežite kako se prilikom prženja ne bi savinula.
  • Na zagrijanom maslinovom ulju prepržite jetricu dok ne uhvati finu koricu, dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte i podlijte bijelim vinom.
  • Kuhajte 15-20 minuta, začinite i pospite svježe sjeckanim peršinom.
  • Moja preporuka kao prilog je blitva i krumpir
DOBAR TEK
Nema komentara:

Objavi komentar