ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

Uz dobro jelo dobro vino

Nema spora o tome da vinu pripada prvo mjesto među svim stolnim pićima. I to ne samo kao piće već kao osnovna namirnica u pripremi raznih jela. Osim što potpomaže probavu, daje pravi okus koji upotpunjava doživljaj jela, pijući ga samo u umjerenim količinama. Finim se jelima pojačava okus ako ih prati probrano vino, stoga su poznate pretpostavke o kakvoći vina, o lijepom serviranju i da je u skladu jela kako bi se postigla što veća harmonija.
Uz laka jela služe se laka vina, a uz teška jela punija vina koja im svojim okusom odgovaraju. Tako se bijela vina piju prije crnih, lakša prije težih i opora ili trpka prije slatkih. No treba upozoriti da postoje neka jela uz koja ne prijaju vina. Takva su jela npr. kuhana tjestenina, jela s vinaigrette umakom, te zelene salate, jer ocat uništava okus vina.
Za dobar okus vina od velike je važnosti temperatura. Buke bijelog vina ubija se prejakim rashlašivanjem, a crnog vina time što se boca previše zagrijava. Prema tome postoje neka načela posluživanja. Crno vino koje se temperira na 17-18 stupnjeva prija u prostorijama koje su zagrijane oko 20 stupnjeva. A prostorije u kojima je temperatura veća od 20 stupnjeva, poslužuje se vino malo rashlađenije.
Bijela vina piju se hladna, ali ne smiju biti više rashlađena. Za njih je optimalna podrumska temperatura, 7-8 stupnjeva.
Izbor prikladnih čaša, za pojedince je težak kao i sam odabir vina. Za crna se vina upotrebljavaju čaše kuglastog oblika na stalku, kako bi se buke mogao razviti. Za bijela vina koriste se manje čaše kojima vrh završava prema van, zbog tog oblika nazivaju se tulipan čaše. A za šampanjce se koriste plitke duguljaste čaše, tzv flaute. Njihov oblik omogućuje zadržavanje mjehurića CO2.

Sve u svemu, vino treba piti umjereno i s poštovanjem koje pripada tom plemenitom daru prirode. Jer osim što u umjerenim količinama ima pozitivan efekt na naš metabolizam, vino ima veliku simboličku vrijednost koju treba cijeniti.

Nema komentara:

Objavi komentar