ponedjeljak, 16. prosinca 2013.

Meso divljači



Meso divljači je vrlo kvalitetna vrsta živežnih namirnica koja se priprema u vrijeme posebnih prilika. Jer pripremanje mesa divljači zahtjeva mnogo vremena, ali taj proces u naš svakodnevni život unosi atmosferu neobičnosti i upravo te svečanosti koju čovjek uvijek iznova treba.
Kategorije na koje se dijeli divljač u kuharstvu su, pernata i dlakava divljač.

Mesa pernate divljači su:

  • Fazan
  • Tetrijeb
  • Jarebica, prepelica i šljuka
  • Divlje patke i guske ( liska ) 
Mesa dlakave divljači su:
  • Zec
  • Srna ( Srndać )
  • Jelen (Košuta )
  • Vepar ( divlja svinja )
  • Divokoza ( muflon )
Svaka kategorija kao i svaka vrsta ima visok značaj u kuharstvu i može se pripremati na razne načine. Savršeno se sljubljuje sa voćem, višnjom, trešnjom, kruškom, šljivom i jabukom. Da bi se dobio vrhunski proizvod kao djelo kuhara, potrebno je savladati fazne dijelove procesa pripremanja jela od divljači. Prvo, prepoznavanje, zatim mariniranje, prigotovljavanje i na kraju posluživanje. Uz navedeno, kao dio procesa umaci imaju svoju smisao, bez kojih meso gubi vlastiti izražaj. To su tamni umaci koji se temelje na osnovnim smeđim ili bijelim osnovnim umacima, najčešće smeđi uz dodatak vina koja imaju dvostruku svrhu oplemenivanja i lakšeg probavljivanja mesa.
Začini i mirodije su vrhunac umijeća kuhara, jer valja znati harmonično sljubiti pojedine sastojke i to u mjeri da ne preuzme jelo okusa i mirisa, a da ostave trag i jelo učine besmrtnim.
 Priprema jela od divljači iziskuje posebnu razinu znanja i vještina kuhara, kao i dobrog dobavljača za koje ste sigurni da je meso potpuno ispravno za konzumiranje. 
Svakako ću objavljivati jela od mesa divljači, a sve recepte i pojedinosti možete pratiti na blogu.

Bon apetit ;-)




Nema komentara:

Objavi komentar