utorak, 31. prosinca 2013.

Pašteta od jelena


Izrada paštete u tijestu iziskuje mnogo vremena, no u naš svakodnevni život unosi mnogo radosti i veselja, prvenstveno ako iznenadimo i impresioniramo drage ljude kojima je pripremamo. 
Da ne duljim, a da bih bio jasniji pojednostavnit ću... Proces pripreme se odvija u nekoliko faza: 1. Mariniranje mesa, 2. Pate brisee ( slano prhko tijesto ), 3. Pašteta i 4. Želiranje

Meso bilo divljači ili bilo koje drugo u pripremi pašteta potrebno je marinirati kako bi meso povuklo začine i mirodije te oplemenilo svoj okus.
Slanim prhkim tijestom oblaže se kalup u kojem se peče pašteta. Kod izrade tijesta treba pripaziti da se ne miješa predugo te da mora odležati najmanje pola sata u hladnjaku. Na gornjem sloju tijesta kalupa potrebno je napraviti dva mala otvora kako bi prilikom pečenja sokovi mogli ispariti.
Pašteta se priprema tako da se protisne kroz sito za mljevenje mesa dva puta, a može i pomoću noža tako da ga nasjeckate sitno, sitno. Zbog teksture mesa od divljači potrebno mu je dodati 1/3 svježe slanine kako bi pašteta bila sočnija. U paštetu možete dodati suho voće poput šljiva, marelica, brusnica ili čak pistaccio. 
Kad je pašteta pečena potrebno ju je ohladiti i tek onda želirati aspikom od mesnog temeljca tako da ga ulijevamo kroz otvor na gornjem sloju paštete. Želiranje se vrši kako bi se upotpunio prazni prostor unutar paštete.

Oblik paštete ispunjavamo tako da umemo 2/3 tijesta za paštete koje je odležalo najmanje pola sata, pa ga razvaljamo u pravokutnik debeo 1/2 cm, odrežemo sa strane i tako ga stavimo u maslacem premazan kalup. No tijesto mora barem centimetar viriti izvan ruba kalupa. Prstima ga dobro pritisnemo uz stijenku i uglove kalupa, zatim ga izbodemo vilicom i napunimo nadjevom. Odozgo položimo pripremljeni poklopac od tijesta i dobro ga stisnemo sa ostalim tijestom. U sredini napravimo otvor s promjerom od 2 cm da bi para mogla izlaziti. U otvor zataknemo komad folije ili masnog papira, takozvani kamin. 



SASTOJCI:

Za tijesto:
  • 200 g običnog brašna
  • 1 žličica soli
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žličice vode
Za paštetu:
  • 700 g mesa jelena - but
  • 300 g svježe slanine
  • 3 cl konjaka
  • 1 jaje
  • 50 g suhih šljiva
  • 30 g pistacija
  • klinčić, anis
  • 1/2 L goveđeg želea
  • sol, papar

Nema komentara:

Objavi komentar