četvrtak, 27. veljače 2014.

Tko bolje kuha, žene ili muškarci??

U zadnje vrijeme sve češće se nalazim u situacijama gdje me kao profesionalnog kuhara znaju pitati, tko bolje kuha, žene ili muškarci? - Što Vi mislite??


Hrana čini čvrstu povezanost čovjeka s prirodom, od samih njegovih početaka. Na toj tezi, čovjek se razvijao fizički i duhovno, stvarajući okus za profinjeno i uzvišeno. E za to je trebalo proći jako mnogo vremena. Već negdje u ranonovovjekovnoj Europi, na engleskim i francuskim dvorima kuhalo se punom parom. Kraljevi, carevi i ostala plemstva preko hrane pokazivali su svoju raskoš i istančan okus, ukus.... a njega je trebalo zadovoljiti. No da ne filozofiram, podijelit ću s vama jedan ulomak iz meni draže knjige "Živjeti u kući, Raffaelle Sarti", kako bih vam približio temu u pronalasku odgovora na formulirano pitanje:
- Zašto su kuhari najčešće muškarci, a ne žene?? 
Djelomičan odgovor leži u sljedećem:
"U kuhinji su se nalazili samo muškarci, što posebno vrijedi za kuhara i potkuhara. Vicenzo Tnara je u svojem djelu iz  17. st., Economia del cittadino in villa [1], napisao da je za vođenje kućanstva isplativije imati muškarca nego ženu. Oni su bili u prednosti jer su priprema i spremanje jela zahtijevali osoblje od potpunog povjerenja, u društvu organiziranom na osnovi stroge spolne hijerarhije. Osoblje koje se bavilo hranom, a osobito ono zaduženo za posluživanje za stolom vladara, često je bilo visokog društvenog podrijetla. Vladar je dodjeljivao tri časne službe za vođenje brige o jelu i piću, to su trpezar[2], točitelj i rezač hrane. O sposobnosti i pouzdanosti osoblja zaduženog za hranu ovisila je i čast kuće. Gozbe su predstavljale privilegirana zbivanja na kojima se pokazivala raskoš i razmetalo se bogatstvom. Uobičajen obrok ruskih careva predviđao je da se posluži oko 150 različitih jela, 50 vrsta jakih pića te desetak vrsta različitih piva i kvasa[3]. Kuhari su stotine vrsta jela učinili čudesnim, tu su bili spektakularni vodoskoci vina, kipovi od maslaca, dvorci od tijesta, pečeni konji, bikovi. itd. Kuhari i osoblje zaduženo za prehranu bili su zato pod stalnim pritiskom odgovornosti. Kuhinje viših slojeva tek su se u 18. i 19. st. popunile ženama, kuharicama i nadstojnicama kuhinja. Francuska je kuhinja u 18. st. bila uzor čitavoj Europi, ona je razvila nov ukus za prirodnom i jednostavnom kuhinjom. Prva knjiga recapata koja se obraća ženama nastala je u Francuskoj  1764. godine. Menon, koji je napisao knjigu La Cuisinière bourgeoise, postat će pravi best-seller među francuskim knjigama recepata iz 18. stoljeća. Za razliku od palača elite, hrana se u obiteljima nižih i srednjih slojeva povjeravala ženama. Jedan od uzroka davanja prednosti kuharima muškog spola u aristokratskim obiteljima bio je taj da  se razlikuju od onoga što se događalo u kućama srednjih i nižih slojeva. U Engleskoj je kuhanje bilo više "kućansko" nego u Francuskoj, jer dvor u Engleskoj nakon revolucija u 17. st. nije imao toliku moć niti toliko veliku ulogu kao onaj u Francuskoj ili Italiji. Gozbe su u Francuskoj imale "javnu" ulogu, tj. pokazivale su moć kralja. U 17. i 18. st. počele su se objavljivati u Engleskoj, Francuskoj i Italiji knjige koje govore o pripremi jela i vođenju kućanstva. Prvo djelo koje govori o pripremi hrane u Italiji bilo je Cuciniera piemontese[4], nastalo 1746. g., te se smatra da ga je napisala ženska osoba. Iako se kuharice i nadstojnice kuhinja izričito ne spominju ne znači da nije bilo sluškinja koje nisu kuhale. U kućama u kojima nije bilo kuhara, sluškinje su obavljale poslove vezane uz pripremu hrane. U Bologni je bio prisutan postupak tzv. specijalizacije ženskih slugu koje bi zamijenile muškog kuhara, no to je nastupilo dosta kasno u odnosu na ostale europske regije."

Dakle tu već vidimo kako se razvijalo kuharstvo i zašto su muškarci postajali vrhunski kuhari, no ne zanemarimo i činjenicu da je posao kuhara vrlo zahtjevan fizički posao. Pa koja bi žena mogla provoditi 12-14 sati u kuhinji, odgajati djecu i držati sva tri kantuna kuće, recite mi?- Ali ima i takvih, one zasluženo nose titulu Chef i treba ih cijeniti.
Odgovor za kraj je: žene i muškarci jako dobro kuhaju i mogu biti vrhunski chefovi, no zbog opisa i složenosti posla, muškarci su češći kuhari od žena.

[1] Tal., Uređenje vile stanovnika grada.
[2] On se brinuo o prehrani u kući te je upravljao posluživanjem jela za stolom gospodara.
[3] Starosl. kvas- kiselo piće nalik na pivo.
[4] Tal. Cuciniera piemontese- Pijemontska kuharica.


Nema komentara:

Objavi komentar