subota, 10. svibnja 2014.

PAVLOVA


Miris proljeća i prepune tržnice dozrelih namirnica, u meni pobuđuju neke nove iste doživljaje koje proživljavam kroz pripremu hrane, kuhanje. Od šparoga, bobića, mahuna i artičoki, jagoda je za mene kraljica. Vrhunac slijeda, početak zadovoljstva i kraj putovanja kroz šumu mirisnih, zrelih i sočnih okusa jagode.
Jedno od tih putovanja bilo je davne 1926. godine na Novom Zelandu, kad je majstor kuhar pripremio ovaj desert u čast svjetski priznatoj balerini Ani Pavlovi. I sve do danas, ovaj desertni klasik ostao je nepromijenjen u svojoj recepturi. Pitate se zašto? – Jednostavno jer je savršen, osviježavajući i pruža užitke jedući, baš kao i svaki pokret poznate balerine.

RECEPT:
·        3 bjelanjka
·        175 g finog šećera
·        1 žličica jabučnog octa
·        1 žličica kukuruznog brašna
·        3 dcl tučenog punomasnog vrhnja
·        Svježe jagode

-         Tucite bjelanjke sa šećerom uz dodatak octa. Kad se učini fina smjesa, lagano umješajte kukuruzno brašno da biste dobili takozvanu francusku meringue.
-         Oblikujte ju na papiru za pečenje i pecite 1 sat na 150 stupnjeva, dok se ne posuši i postane hrskava. Sredina torte bi trebala biti malo tanja kako biste dobili gnjezdast oblik.
-         Kad se ohladi, nadjenite ju sa tučenim vrhnjem i svježim jagodama.
-         Poslužite odmah.

1 komentar:

  1. Mmmm...Jako volim ovu tortu, sada bi mi komadić baš dobro došao :)

    OdgovoriIzbriši