ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Torta od kus kusa, jagoda i šlaga


Bijeg od zbilje tražim u nekim novim idejama. Pa tako već danima mi je na pameti cous cous u slatkoj varijanti. I tada počinje ludilo...
Crpeći znanje i iskustvo profesionalca, tražim nove pravce u stvaranju dobrog i ukusnog jela. No opet moram djelovati u okvirima blogera i profesionalnog kuhara. Onda zamislite da ovaj recept piše domaćica, majka troje djece koja spravlja fenomenalno ukusna jela. A moderan pristup, kompozicija, dekoracija i prezentacija savršenog deserta koji se gleda, komentira i na kraju krajeva plaća, stvara i počinje u opremljenim kuhinjama restorana i hotela. 
No, da se vratim na recept. Cous cous je tradicionalna namirnica od pšenične durum krupice koja svoje izvorište ima u kuhinjama sjevernoafričkih zemalja. Najčešće se koristi u pripremi slanih jela, u kombinaciji sa mesom i ribom. I onda pitanje, a zašto ne slatko?? 
I stvarno, cous cous u slatkoj kombinaciji sa flambiranim jagodama i šlagom otvara jednu sasvim novu dimenziju slatkih jela, uz čašu desertnog vina, naravno.
Recept je složen za promjer kalupa od 28 cm. Ja sam imao manji, pa mi je biskvit ispao malo deblji. No sok od jagoda koji je biskvit upio, učinio ga je vlažnim i sočnim.

SASTOJCI:
Za biskvit

  • 250 g cous cousa
  • 2 jaja
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica cimeta
  • korica od limuna
Flambirane jagode
  • 500 g jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 50 g maslaca
  • sok od jednog limuna i naranče
  • alkohol za flambiranje ( konjak ili jaki liker )
PRIPREMA:
Cous cous pripremate na pari tako da ga stavite u cjedilo koje pristaje na lonac sa kipućom vodom. I tako ga pripremate 15- 20 minuta.


Kad se ohladi, dobro ga protrljajte kroz ruke kako bi se razbile grudice.
Zatim miksajte žumanjke sa medom dok se ne dobije fina gusta masa. Zatim dodajte cous cous, cimet i koricu od limuna. Dobro izmješajte i na kraju dodajte tučeni bjelanjak koje vrlo pažljivo i lagano izmješate sa smjesom. Izlijte u kalup i pecite biskvit 15-20 minuta na 170 stupnjeva. Da li je gotov provjerite drvenim štapićem ( ražnjićem ).
Za to vrijeme pripremite jagode tako da karamelizirate šećer, zatim dodajte maslac i podlijete sokom od limuna i naranče. Kad lagano sve prokrčka i kad se šećer otopi dodajte oprane i narezane jagode. Vrlo kratko ih kuhajte u soku i flambirajte sa alkoholom. Morate paziti da vam se jagode ne raspadnu i da imate dovoljno soka s kojim poslije prelijevate preko biskvita. Jagode trebaju biti nježno mekane a dovoljno čvrste.


Kad je biskvit ispečen prelijte ga sokom od jagoda. Ne brinite, cous cous se odlično uklapa u cijelu priču tako da će upiti sav sok i kad se ohladi bit će sočan poput dražesnog pupoljka svibanjskog.
Na biskvit složite jagode i prekrijte ih izlupanim šlagom.
Tortu dobru ohladite i poslužite.



Živili :-)


Nema komentara:

Objavi komentar